Carambola Iittala

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Váza Carambola je součástí kolekce iittala, navržená Heikkim Orvolou. Autor se nechal inspirovat Karambolou, neboli čínskou hvězdicí, což je plod stromu Averrhoa carambola, hojně používaný v ovocných salátech nebo jako ozdoba pohárů a nápojů.

Vázy se vyrábí (spíš tedy vyráběly, aktuálně jsem je našla už jen ve výprodeji) ve dvou velikostech – větší 22 x 27cm, menší s výškou 15.

S naší Carambolou se však váže příběh, který karamboly přímo oplývá. Ta váza mě fascinovala od prvního dne, kdy jsem ji viděla, tenkrát plnou čerstvých tulipánů, které jí nesmírně svědčily. Patřila ovšem mezi dražší kousky a tak jsem ji měla na svém „to do“ listu, s myšlenkou „až jednou…“

Ale když jsme začali zařizovat vlastní bydlení, dostala se na pořad dne v našich dnes už legendárních „golfových zápasech o kusy nábytku“. Po lítém boji se mi podařilo ji skutečně vyhrát, a já začala pátrat, kdeže by se tento nádherný designový kousek dal v Čechách pořídit.

Moc jsem nepochodila. Nejrozumnější cesta k váze byla přes e-bay a nákup z Německa. Tak se stalo. Na vázu jsme čekali asi tři týdny, než ji vůbec poslali, ale naneštěstí už cestou přišla zpráva od prodejce, že má informaci od kurýra, že při přepravě došlo k poškození obalu, ať si tedy zásilku dobře při převzetí zkontrolujeme.

Váza dorazila 1.4. a to Marťovi do práce. Když volal, že po rozbalení zásilky ještě před kurýrem našel vázu rozbitou, z celého srdce jsem doufala, že je to jen apríl. Bohužel však nebyl. Váza byla na několik kusů. Protože jsme převzetí poškozeného zboží dobře zdokumentovali, nebyl problém vyjednat s prodejcem nápravu, ale vzhledem k tomu, že už se mi nechtělo čekat další 3 týdny na nový kousek, požádala jsem o vrácení peněz. Jaké bylo překvapení, když prodejce nejen, že obnos vrátil, ale ještě ani nepožadoval vrácení toho, co z vázy zbylo.

V malém kutilovi se zrodil nápad. Po návštěvě oblíbeného Hornbachu, posílená sanitárním silikonem a lepidlem na keramiku, jsem se vázu pokusila slepit, a světe div se, povedlo se to!

Pravdou je, že má pár šrámů, ale ten příběh za to stojí, o ušetřených téměř deseti tisících ani nemluvě. Pořídili jsme jí tedy aspoň nerozbitou malou sestřičku, která byla VÝRAZNĚ levnější, a z vrácených peněz to ani příliš nebolelo.

Napsat komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.