Jak jsme vybírali světla

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Zajímavá myšlenka, na které se pozoruhodně shodují všichni mí přátelé – pokud vybavujete byt, začněte světly. Co totiž neuděláte hned, budete odkládat natrvalo. Je to velmi jednoduché – žárovky visící ze stropu na drátech v objímkách svítí, takže svou úlohu plní, a jsou dost vysoko na to, abyste je vesele ignorovali. A jsou to pak téměř výlučně pouze návštěvy, kdo vás na „žárovkový stav“ upozorňuje.

Naštěstí naše designerské touhy jsou natolik silné, že světla dostala zásadní úlohu, ne-li rovnou prim. Totiž už druhý byt, ve kterém bydlím, nemá světlo nad jídelním stolem. Řeknete si „maličkost“, ale nevidět si pořádně do jídla je naprosto kritická věc. To světlo mi ta léta natolik chybí, že jsem osvětlení vůbec věnovala opravdu hodně pozornosti – a při tom všem pátrání a vybírání jsem došla k závěru, že jsou to hlavně světla, co činí domov útulným.

Začala jsem tedy světlem nad jídelní stůl. A chtěla tomu náhoda – na stránkách, kde jsem pátrala po nějaké zajímavější ceně za křeslo Barcelona, po kterém zatoužil Marťa, ale na které (naštěstí 🙂 ) nebudeme mít dostatek prostoru, jsem objevila designovou ikonu mezi světly – světlo Artichoke Poula Henningsena. Velmi drahé světlo, jehož designem se naštěstí inspiroval kde kdo, tak není pro běžného smrtelníka zas tak nedostupné. (pro zajímavost – 5 těchto světel v bílé visí ve vstupu do Palladia – sranda za milion korun).

Jako bych měla tunel před očima, potřebovala jsem toto světlo do jídelny, a to rovnou dvě, protože není nic hezčího, než dvě visací světla nad jídelním stolem. Jediná věc, co mě trápila, byla, jestli bude tento typ světla dostatečně osvěcovat zmíněný jídelní stůl. Objeli jsme několik specializovaných obchodů a nakonec v design shopu na Vinohradské nám ho čistě na přání zprovoznili. A bohužel došlo na mé obavy – světlo je ta famózní, ale slušel by mu prostor a neměli byste po něm chtít bodově osvětlenou plochu. Nehledě na to, že jsme dostali trochu strach, že plnost toho světla by mohla zmenšovat náš už tak malý prostor.

Na jednu stranu přišlo zklamání, protože mou podmínkou sine qua non bylo, že všechna světla v obývací místnosti budou stejná, a tak ani hlavním světlem nad konferenčním stolem nebude Artichoke, na druhou stranu to byla nová výzva.

Musím ale přiznat, že v hledání jsme určitě zpátky na začátku nestáli. Při všem procházení inspirací, obchodů a také prostém rozhlížení se okolo sebe, už v průběhu zkoumání vlastností Artichoke, se do hledáčku dostala jiná lampa – až téměř extrémně jednoduchý Fly od Kartellu. Výhodou bylo, že i tato lampa je k dostání ve třech velikostech, tak bylo vystaráno i s myšlenkou na stejná světla pro celý obývák. Dokonce i barva byla rychlá volba – oranžová – když se rozsvítí, vypadá teple jako slunce a je to naprosto dokonalé.

A protože ta největší varianta byla ve výprodeji Kartellshopu s 40%tní slevou, už ji tady máme 14dní na stole a je nám akorát strašně líto, že ji nemáme kam pověsit.

Ale vraťme se ke Kartellu. Tam mě totiž okouzlilo ještě jedno visící světlo – Bloom. Mělo bohužel stejně nešťastnou vlastnost jako Artičok – nedělalo kužel světla. Jaká pak byla radost, když jsem zjistila, že jej dělají  ve stropní a nástěnné variantě! Jako mávnutím kouzelného proutku byla vyřešení předsíň (40cm čirá varianta) i chodba (20cm čirá varianta v několika kouscích).

Jistě však tušíte, že má duše trpěla představou, že se Artičoku zcela vzdám. A tady vstoupila do hlavní role ložnice, která ho vzala na milost 🙂

A vzhledem k tomu, že okouzlujících světel, která nedostala prostor, jsme našli víc, trochu máme strach, že v dětském pokoji to nakonec bude vypadat jako v prodejně lustrů 😀

Napsat komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.