Jak nás vypekli v Ikea

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ikeu jsem vždy měla zafixovanou, jako vděčný start-up… Nájemní byt, studentský byt, byt člověka, který se ještě designově přesně nevyhranil apod. Nemůžeme jí upřít skvělý byznys plán levných spotřebních kousků, které najdete prakticky v každé domácnosti nebo firmě. A ty jejich masové koule…?!

Ale i v Ikea najdete kousky, které se prostě povedly a jako takové odolaly i zubu času i měnícím se náladám spotřebitelů. Jednou z nich je jednoznačně pohovka Klippan, kterou uvedli na trh v osmdesátých letech a podle slov samotného výrobce: “Od té doby se stále drží v oblibě. Je pohodlná, vejde se téměř všude a její cena vám vykouzlí úsměv na tváři.”

Jestli ještě pořád dumáte, kde už jste ji vlastně viděli, tak vězte, že i tvůrci seriálu Teorie velkého třesku ji neváhali použít do Pennyina bytu.

Ta pohovka mi padla do oka už dávno a při vymýšlení interiéru jednoho projektu to byla jednoznačná volba. Ale neuvěřitelné se stalo skutkem. I Ikea umí překvapit. Nejprve nás zaskočila cedulkou, že výroba tohoto zboží bude ukončena, což se naštěstí ukázalo jako zavádějící, protože informace se týkala pouze potahu, nikoliv pohovky jako celku…

Ale realita byla snad ještě horší. On totiž ten potah, který se přestal vyrábět, byl nejen ten černý, ale i ten koženkový bílý… a světe drž se, i ten látkový bílý! Člověka zarazí, že obchodní dům s nábytkem s tradicí, jako je Ikea, dokáže vyřadit z nabídky ty nejvíc univerzální barvy. Na dotaz, jaká bude náhrada, nám bylo zodpovězeno, že béžová a to tak někdy v srpnu.

Jestli ale znáte ten pocit, kdy máte naprosto jasnou představu o tom, jak má něco vypadat, tak chápete, že bílého Klippanu jsem se prostě nemohla vzdát. Poslední možnost, která mě nakonec napadla, byla požádat dobrého kamaráda v Brně, jestli by nedokázal ukořistit jeden z posledních čtyřech potahů, který se v republice (a možná nejen v ní) nacházel, ale pohovku samotnou v nějaké alternativní barvě pořídit v Praze.

Konec dobrý, všechno dobré, ale jestli jsme měli nějakou vizi ohledně bílého Klippanu, už to nebude úplně jednoduché nebo levné.

Zdroje fotografií: Ikea.com

Napsat komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.